CONCURSURILE SMART!
ACASA arrow STIATI CA...
STIATI CA... PDF Imprimare E-mail
Crocodilul nou-născut e de trei ori mai lung decât oul.

Cel mai mare ochi este cel al caracatiţei. Diametrul lui ajunge la 40-50 cm.

Forma hidrodinamică ideală şi greutatea specifică mică a delfinilor le permite să se mişte prin apă cu o viteză de până la 50 km pe oră.

Unul din cei mai periculoşi duşmani naturali ai rechinului este o specie de peşte mic de 20 cm. Când este înghiţit de acest uriaş animal răpitor, peştişorul sparge cu acul pântecele rechinului şi iese în libertate, iar rechinul moare.

În lumea animalelor recordul la sărituri este deţinut de antilopa cu labe negre care sare peste 12 m. Cangurul cenuşiu sare peste 8 m, delfinul 5 m, elanul 4 m.

Un grup de cercetători a stabilit că urşii polari sunt dotaţi cu nişte ochelari de soare naturali, o membrană fină care le protejează retina de lumina intensă a soarelui reflectată de zăpezi.

Una din cele mai curioase şi rare maimuţe din lume este cea denumită mustaţa regală. Această maimuţă este atât de mică, încât încape într-o palmă, în schimb are nişte mustăţi foarte mari. Maimuţica traieşte în junglele braziliene şi se hrăneşte cu fluturi, gândaci, arahide, banane ş.a.

Numai 10 minute sunt suficiente pentru o camilă ca să-şi bea porţia sa de apă de 125 litri. Ea rezistă fără apă 14 zile, însă pierde 30% din greutate în acest interval de timp.

În nordul Australiei se întâlnesc fluturi cu dimensiunea de 26 cm. Localnicii folosesc carnea lor.

Albinele nu văd culoarea roşie, în schimb pot vedea razele ultraviolete, invizibile pentru ochii noştri. Albina e unica insectă domesticită de om.

Pasărea numită forfecuţă prinde într-o vară până la un milion de muşte, musculiţe, tânţari şi păduchi de plante, iar un pitigoi manâncă într-o zi insecte cu o greutate totală egală cu greutatea lui.

Un stol de 1000 de grauri cu puii lor pot să mănânce într-o lună 22 tone de lăcuste, iar o cucuvea manâncă într-o vară 1000 de şoareci de câmp, făcându-se astfel o economie de o tonă de cereale.

Cel mai mare mamifer al planetei, balena albastră, cântăreşte 50 de tone la naştere. La maturitate, ea poate ajunge până la 150 de tone. 

Răgetul unui leu adult poate fi auzit de la o distanţă de 7 kilometri departare şi îi avertizează pe intruşi sau adună membri grupului ce s-au răsfirat. 

Crocodilii nu pot scoate limba din gură deoarece au o protecţie pentru a nu şi-o muşca cu ajutorul fălcilor puternice şi a dinţilor fioroşi. 

Pe parcursul întregii sale vieţi, o singură vacă dă peste 200.000 de pahare de lapte. 

Elefantul este singurul mamifer care nu poate sări. 

Un cimpanzeu poate să înveţe să se recunoască pe sine într-o oglindă, însă o maimuţă nu poate fi învăţată acest lucru.  

 

Hipopotamul dă naştere puilor săi sub apă şi îi ingrijeşte în primele zile de viaţă tot în apă. Totuşi, cei mici ies din când în când la suprafaţă pentru a lua destul aer.  

 

Pisicile îşi folosesc mustăţile pentru a-şi da seama dacă un loc este suficient de larg pentru ca ele să se poată strecura în interiorul lui. Astfel, mustăţile îi servesc ca un fel de antene ce o ajută să masoare lărgimea corectă a unui pasaj. 
 
© 2017 Concursurile SMART